Sos jest doskonałym dodatkiem do potraw. Dobrze dobrany podkreśla i wzbogaca smak serwowanych dań, dodaje im wyrazistości i wydobywa aromat. W książkach kucharskich znajdziemy wiele przepisów na sosy. Mogą być delikatne i ostre, gęste i rzadkie, dietetyczne i tłuste, jasne i ciemne, warzywne i ziołowe, śmietanowe i jogurtowe, słodkie i wytrawne, podawane na ciepło i zimno – można by długo wymieniać. Sosy podajemy do mięs, warzyw, wędlin, serów, sałatek, kanapek, makaronów, potraw z grilla, deserów, przekąsek i każdego dania, którym chcemy dodać nowych walorów. Smaczny sos będzie świetnym ukoronowaniem nawet najprostszej potrawy.

Serwowanie sosów

Zgodnie z zasadami savoir-vivre sos należy podawać w osobnym naczyniu, aby każdy z biesiadników mógł nałożyć na talerz odpowiadającą mu ilość. Ta zasada ma także praktyczne znaczenie – dzięki temu podczas nakładania potrawy unika się zabrudzenia nakrycia stołu. Co ciekawe, dobierając odpowiednie naczynie, należy uwzględnić temperaturę serwowanego sosu. Do podania sosu na zimno możemy wykorzystać miseczkę, koniecznie ułożoną na dopasowanym talerzyku, z łyżeczką położoną obok. Sosy zimne serwujemy również w sosjerce. W przypadku sosów ciepłych zawsze używa się sosjerki – to najwygodniejsza forma jego podania. Sosjerka to współcześnie nieco zapomniane naczynie. Jest to element zastawy, stworzony specjalnie z myślą o podawaniu sosów. W klasycznym wydaniu sosjerka ma formę łódki wyposażonej w dwa dzióbki i uchwyty. Naczynie powinno być ustawione na podstawce. Istnieją także inne modele sosjerki, przypominające kształtem dzbanek lub posiadające nóżki, które zastępują podstawkę. Sosjerka może być zdobiona lub mieć gładką powierzchnię. Popularne są sosjerki wykonane z porcelany, kamionki lub fajansu, choć w sklepach spotkamy też modele zrobione z metalu, szkła i plastiku.

Sosjerki z Bolesławca

Jeśli chcemy, aby sosjerka była nie tylko praktyczna, ale również pełniła rolę dekoracji stołu, warto wybrać naczynie z wysokiej klasy tworzywa. Takie cechy spełnia ceramika bolesławiecka, która łączy funkcjonalność z tradycyjnym podejściem oraz pięknym wyglądem. Naczynia z Bolesławca wyróżniają się oryginalnym wzornictwem, które przyciąga wzrok i zdobi stół – doskonale komponuje się z innymi elementami zastawy z ceramiki bolesławieckiej, dobrze wpisuje się w klasyczne i nowoczesne aranżacje. Ceramika z Bolesławca może być używana w mikrofalówce, co umożliwia podgrzanie sosu w razie potrzeby. Po skończonym posiłku sosjerkę umyjemy w zmywarce. Do podawania zimnych sosów, wśród elementów zastawy bez problemu dobierzemy miseczkę oraz dopasowany do niej spodek, a nawet dekoracyjną łyżkę. Odpowiednie naczynia znajdziecie w ofercie naszego sklepu - http://dekorbuy.pl/pl/56-sosjerki.