Wspomnienia rodzinnego domu często są związane z jedzeniem. Przez wiele lat mamy przed oczyma obraz domowej kuchni oraz potraw, które w niej powstawały. Wiele ulubionych potraw z dzieciństwa jemy z przyjemnością także w dorosłym życiu. W czasie przenoszą nas często zapachy – zapach domowego obiadu, na przykład pierogów oraz świeżo upieczonego ciasta lub chleba przywołują dobre skojarzenia.

Sekret wyrabiania ciasta

Tajemnicą wielu wypieków – ciasta drożdżowego, domowego chleba, ciasta na pizzę, ale również ciasta na pierogi jest jego odpowiednie wyrobienie. To bardzo ważny etap w każdym przepisie, bo to właśnie podczas wyrabiania łączymy ze sobą składniki oraz „napowietrzamy” masę. Wprowadzenie powietrza to ciasta jest istotne, ponieważ nadaje mu pulchność i powoduje, że wypiek jest bardziej lekkostrawny. W procesie wyrabiania działają gluten i skrobia, które odpowiadają za puszystość i lekkość końcowego wyrobu. Duże znaczenie przy wyrabianiu ma czas. Jeśli wyrabiamy ciasto za krótko, powstanie za mało pęcherzyków powietrza, a gluten nie osiągnie właściwej struktury. Zbyt długi proces wyrabiania prowadzi z kolei do zniszczenia siarki glutenowej i uszkodzenia struktury masy. Z ciasta „ucieka” powietrze, przez co staje się ono rzadkie. Jak rozpoznać, że ciasto zostało wyrobione w idealny sposób? Powinno mieć ono lśniącą powierzchnie, być gęste, bez widocznych grudek albo smug. Po złapaniu fragmentu ciasta i podniesieniu go do góry, nie powinien od niego odpadać żaden kawałek. Jeśli udało się to osiągnąć, najtrudniejszą część przygotowań mamy za sobą.

Nowoczesne technologie ułatwiają życie domowym piekarzom i cukiernikom. Pasjonaci wypieków mogą kupić specjalne urządzenia, które służą do idealnego wyrabiania ciasta. Wiele osób pozostaje jednak pod tym względem tradycjonalistami. Wypiek przygotowany z takim wysiłkiem, przy dużym nakładzie pracy i czasu ma szczególną wartość!

Naczynie do wyrabiania ciasta

Ręczne wyrabianie ciasta na chleb i inne wypieki ułatwi dobór właściwego naczynia. Powinno być ono duże, aby praca była komfortowa. Wyrobione, drożdżowe ciasto powinno wyrosnąć i zwiększyć swoją objętość, dlatego wybierając naczynie, trzeba wziąć to pod uwagę. Misa do wyrabiania ciasta musi być także stabilna i stosunkowo ciężka, aby nie zmieniała swojego położenia w trakcie pracy. Tradycyjnie do wyrabiania ciast stosowano naczynia drewniane, są one jednak obecnie stosunkowo trudne do znalezienia, a przy tym mało praktyczne i trudne do utrzymania w czystości. W tym przypadku dobrym pomysłem będzie naczynie do wyrabiania ciasta wykonane z innego tradycyjnego materiału, czyli ceramiki. Naczynia ceramiczne ułatwiają wyrabianie ciasta i świetnie sprawdzą się w nowoczesnej kuchni. Naczynia z ceramiki bolesławieckiej można na przykład myć w zmywarce, dzięki czemu zrobienie porządku po pieczeniu będzie łatwiejsze. Ceramika z Bolesławca wyróżnia się też niepowtarzalnym wzornictwem i ponadczasową elegancją.