Ceramika to wszelkie wyroby i tworzywa powstałe z nieorganicznych i niebędących metalami materiałów. Produkty te otrzymuje się w procesie wypalania uformowanej gliny. Proces odbywa się w bardzo wysokiej, bo sięgającej kilkuset stopni Celsjusza, temperaturze. O ceramice mówi się, iż należy ona do grupy tak zwanych materiałów inżynierskich, specjalnych. Tak naprawdę jest to jeden z jej rodzajów, który charakteryzuje się wyjątkowo wysokimi temperaturami spiekania. Oprócz ceramiki inżynierskiej możemy też wyróżnić ceramikę tradycyjną, do której zaliczamy między innymi wyroby garncarskie, porcelanę, czy szkło.
Wyroby ceramiczne odznaczają się takimi właściwościami jak odporność na wysokie temperatury, odporność na działanie czynników chemicznych, dobre właściwości dielektryczne, izolacyjne i mechaniczne. Poza tym ceramika wykazuje znaczną twardość, dzięki czemu jest odporna na ogień i ścieranie. Wymienione cechy sprawiają, że ceramika doskonale sprawdza się na przykład do produkcji wyrobów kuchennych. Warto jednak wspomnieć o tym, że z drugiej strony materiał ten jest dosyć kruchy i mało wytrzymały na zginanie, czy rozciąganie. Wspomniana kruchość może przyczyniać się do trudności w obróbce mechanicznej, a także w łączeniu poszczególnych elementów ceramicznych ze sobą, czy z innymi materiałami.
Bardzo istotną cechą, a jednocześnie zaletą ceramiki jest także jej estetyczny wygląd oraz ozdobność.