Naczynia z Bolesławca to przede wszystkim solidne i piękne wyroby, które są wytwarzane z sercem oraz pasją. Jest to ten rodzaj wytworów, które posiadają swój własny niepowtarzalny charakter i duszę. Nie jest to bowiem jeden z wielu masowo wytwarzanych produktów, ale coś, czemu twórca poświęcił dużo czasu i uwagi. Nie powinien więc dziwić fakt, że bolesławickie naczynia zachwycają miłośników rękodzieła, i to nie tylko z Polski, ale i z całego świata.
Wybór naczyń z Bolesławca to także swego rodzaju opowiedzenie się za tradycją i historią. Te wyroby ceramiczne są bowiem produkowane od setek lat, w dodatku wciąż z tym samym, niesłabnącym zaangażowaniem. Co ciekawe, to właśnie w Bolesławcu wyprodukowano największe na świecie naczynie, a dokładnie wielki garniec, który był w stanie zmieścić aż 2000 litrów. Miało to miejsce w XVII wieku i pewnie od tamtej pory powstało już wiele innych, równie, a może i bardziej pokaźnych naczyń, jednak nie zmienia to faktu, że wszystko miało swój początek tutaj – w Bolesławcu.
Bolesławickie naczynia słyną ze swojej trwałości i ponadczasowości, co w dzisiejszych, nastawionych na masowość i jednorazowość, czasach jest już raczej rzadkością. W dodatku, naczynia mimo swojej długiej historii i tradycji, bardzo dobrze wpisują się we współczesne realia i technologie – można ich używać w kuchenkach mikrofalowych, piekarnikach, czy zmywarkach.