To, w jaki sposób nakrywamy stół podczas uroczystego obiadu, określają zasady savoir-vivre’u. Przede wszystkim na stole powinien znajdować się wyprasowany obrus, zwisający po każdej stronie na minimum 20 centymetrów. Talerze do zup należy postawić na tych, w których spożywamy danie główne. Po lewej stronie talerzy kładziemy widelce oraz sztućce deserowe. Po prawej stronie talerza powinny znajdować się nóż oraz łyżka. Pierwszy z tych sztućców kładziemy bliżej talerza, ostrze ustawiamy w lewą stronę. Z prawej strony talerzy, nad sztućcami, należy postawić filiżankę na spodeczku. Na owym spodku, po prawej stronie, dodatkowo powinniśmy położyć łyżeczkę (do herbaty bądź kawy). Po lewej stronie od filiżanki jest miejsce na kieliszki. Pośrodku stołu ustawiamy naczynia, z których goście będą nakładać sobie dania, oraz dekoracje.
Jeśli pragniemy, aby nasza zastawa przyciągała wzrok gości, to warto zdecydować się na naczynia z ceramiki bolesławieckiej, które możemy zakupić w sklepie DekorBuy. Znajdziemy w nim głębokie i płytkie talerze ozdobione charakterystycznymi wzorami - niezwykłymi, kolorowymi mozaikami oraz motywami kwiatowymi. Na uwagę zasługują piękne, bogato zdobione filiżanki na spodkach (do części z nich dodawane są łyżeczki) oraz unikatowe sztućce. Warto zakupić też m.in. oryginalne dwojaki ceramiczne.