Zgodnie z tradycją obrus na wielkanocnym stole powinien być biały. Jeśli chodzi o elementy dekoracyjne, warto położyć na nim gałązki bukszpanu oraz świeże kwiaty (np. tulipany, narcyzy, żonkile). W centralnym miejscu należy umieścić święconkę (zostawiamy ją w koszyku albo kolejne produkty spożywcze wykładamy na półmisek). Jajka kładziemy na dużym, płaskim talerzu albo na tacce. Po podzieleniu się jajkiem domownicy i goście przeważnie spożywają barszcz biały, czyli żur, następnie zaś nakładają sobie wędliny (z półmisków) i sałatki (z misek albo innych naczyń). Po tym przychodzi czas na ciasto, np. na mazurka. Zadbajmy o odpowiednie ułożenie zastawy. Pamiętajmy, żeby na talerzach płaskich położyć talerze głębokie na żur, obok zaś po prawej stronie – mniejszy talerzyk na ciasto.

Na wielkanocnym stole umieszczamy ozdobną zastawę. Polecamy Państwu piękne naczynia wykonane z ceramiki bolesławieckiej, dostępne w ofercie sklepu DekorBuy. Świąteczne potrawy prezentują się na nich znakomicie. Na uwagę zasługuje niezwykły wygląd naczyń: oryginalna biało-niebieska kolorystyka oraz bogate zdobnictwo (charakterystyczne elementy geometryczne, motywy kwiatowe). Na dekoracyjnych półmiskach możemy podać zarówno sałatki, jak i ciasta, a także święconkę. Z kolei na tradycyjnych dwojakach ceramicznych serwujemy różnego rodzaju dodatki. Warto też zwrócić uwagę na unikatowe talerze, filiżanki, cukiernice czy tacki z ceramiki z Bolesławca.