Wielu z nas trudno wyobrazić sobie dzień bez chleba i innego pieczywa. Jemy je na śniadanie lub kolacje, zabieramy w formie kanapek do szkoły, pracy lub w podróż, to również dodatek do różnych potraw, na przykład zupy. Pieczywo to najbardziej uniwersalny element kuchni. Gorący i chrupiący bochenek często przywołuje miłe wspomnienia rodzinnego domu lub wakacji u babci na wsi. Świeży chleb najlepiej smakował wtedy z dodatkiem masła.
Chleb i masło kojarzą się nam bardzo swojsko, jednak nie wystarczy tylko zadbać o świeżość produktów. Jeśli chcemy podać je gościom lub rodzinie, trzeba zadbać o to, aby zrobić to w odpowiedni sposób. Nic tak nie podkreśli miłej, sielskiej atmosfery, jak wybranie do tego celu pięknych naczyń wykonanych z ceramiki z Bolesławca.
Praktyczna maselnica
Z myślą o wygodnym przechowywaniu masła powstały maselnice, czyli specjalne naczynia z pokrywką. Wzorzyste maselnice z bolesławieckiej ceramiki dostępne są w różnych wariantach, na przykład w formie prostokątnego naczynia z pokrywką i wygodnym "dzióbkiem" do podnoszenia wieczka. W takim naczyniu możemy także podawać inne dodatki do pieczywa, na przykład sery lub dżemy. Możemy też zdecydować się na maselnicę z ceramicznym nożem, dopasowanym do wzoru na naczyniu. To rozwiązanie zachwyci osoby, które przywiązują dużą wagę do szczegółów. Dla jeszcze większej wygody wielbicieli pieczywa ze świeżym masłem powstała maselnica z wyraźnym odznaczeniem na podstawce, dzięki której kostka nie będzie przesuwała się po tacce.
Jak podać chleb?
Jeśli chodzi o podawanie pieczywa, warto znać kilka zasad, dzięki którym zrobimy to elegancko. Jeśli podajemy pieczywo dla większej liczby osób, należy ułożyć je w koszyku. Każdy z gości powinien mieć swój talerzyk. Co ciekawe, zgodnie z etykietą każda z osób powinna mieć nawet swój osobny nożyk do masła! Z tej zasady warto korzystać przy bardziej oficjalnych okazjach, jednak w rodzinnym gronie może okazać się to zbyt formalne. Jeśli chcemy podać chleb w elegancki sposób, musimy zadbać również o szczypcach do nakładania kromek na talerze. Podczas eleganckich przyjęć zaleca się, aby chleb jako dodatek do potrawy był podawany na osobnych talerzykach. Chleb powinien być oczywiście wcześniej pokrojony na kromki.Inaczej wyglądają zasady, kiedy podajemy egzotyczny chlebek pita. Ten rodzaj pieczywa układamy w koszyku, a każdy z gości odrywa większy kawałek i kładzie go na własnym talerzu. Jeśli z kolei zdecydujemy się na kanapki, powinny mieć one wygodna formę - najlepiej sprawdzą się więc niewielkie kanapeczki.