Sposób podawania kawy różni się w zależności od tego, jakiego jest ona rodzaju. Espresso serwujemy w małych filiżankach (od 50 do 70 ml). Przy czym zgodnie z włoską tradycją naszemu gościowi do tego typu kawy należy także przynieść szklankę z wodą. Możemy też spotkać się z espresso z dodatkową ilością wody (tzw. lungo espresso). Serwujemy je w nieco większych filiżankach.
W Polsce dużą popularnością cieszy się cappuccino, w którego skład wchodzi espresso, ciepłe mleko, a także mleczna pianka (ich proporcje są równe). Dodatkowo warto obsypać powierzchnię tego rodzaju kawy cynamonem albo kakao. Cappuccino pijemy w filiżankach o delikatnie baryłkowatym kształcie i wielkości od 150 do 200 ml. Występuje także odmiana cappuccino o nazwie chiaro – zawiera ona nieco większą ilość mleka.
Warto też wiedzieć, że caffe latte (czyli zwykłą kawę z mlekiem) podajemy w dużych filiżankach. Natomiast espresso machiatto (espresso z niewielką ilością mleka) należy serwować w takich samych naczyniach, jak zwykłe espresso.
Polecamy Państwu piękne filiżanki z tradycyjnej ceramiki bolesławieckiej, które znajdują się w sklepie DekorBuy. Występują one w różnych wariantach kolorystycznych i zdobniczych oraz w różnych rozmiarach. Należy dodać, że również mleko powinno podawać się w specjalnie przeznaczonego do tego naczyniach. Piękne mleczniki – bo o nich mowa – także znajdują się w ofercie DekorBuy.