Piękna zastawa stołowa wymaga odpowiedniej oprawy. Przygotowując uroczysty obiad, kolację czy chociażby rodzinne śniadanie warto znać podstawowe zasady prawidłowego nakrywania do stołu. Wystarczy zapamiętać, w którym miejscu należy ułożyć sztućce, gdzie talerze oraz w jakiej kolejności kieliszki, by móc w pełni cieszyć się urokami ceramiki bolesławieckiej.
Na samym początku postawmy na środku każdego miejsca przy stole talerze do zupy oraz dania głównego. Pomoże nam to w łatwy sposób określić miejsce kolejnych elementów zastawy. Następnym krokiem jest ułożenie sztućców. Układanie ich należy rozpocząć od wewnętrznej strony, tak by w pierwszej kolejności pojawiły się sztućce przeznaczone do dania głównego. Po prawej stronie należy położyć noże oraz łyżkę do zupy, zaś po lewej widelce. Dodatkowo istnieje możliwość położenia małego talerzyka z nożykiem do masła, jeśli planujemy podać pieczywo. Nie zapominajmy o sztućcach deserowych, których miejsce znajduje się bezpośrednio powyżej nakrycia. Kieliszki do wody, napojów i wina powinny znaleźć się nad nożem, w kolejności określającej kolejność spożywanych płynów.
Nie zapominajmy również o serwetce, którą prawidłowo kładziemy po lewej stronie lub na talerzu. W ten sposób piękno ceramiki z Bolesławca zostanie uwydatnione, a nasi goście mile ugoszczeni.