Nawet najbardziej zapamiętały kawosz z pewnością przyzna, że czarny napój nie sprawdzi się w każdej sytuacji. Mała czarna jest dobra w ciągu dnia, jednak jest raczej nieodpowiednia w popołudniowych lub wieczornych godzinach. O takiej porze o wiele lepszym pomysłem jest wypicie kubka gorącej, aromatycznej herbaty. Część osób w ogóle nie pije kawy – niektórzy nie lubią jej smaku, inni muszą odmówić sobie dawki kofeiny w małej czarnej z powodów zdrowotnych. Dlatego nawet jeśli nie wyobrażamy sobie życia bez kawy, warto mieć pod ręką dobrą herbatę, którą możemy podać gościom lub wypić, kiedy wieczorem mamy ochotę na rozgrzewający napój.
Od tego, co pijemy lub co podajemy naszym gościom zależy, jakie słodycze postawimy na stole – istnieją zgodne z etykietą zasady, które mówią, jakie słodkości podajemy gościom. Nie są to może ogólnie znane i stosowane reguły, ale zawsze warto mieć na uwadze, że wśród odwiedzających może znaleźć się osoba, dla której te zasady mają znaczenie. Z tego powodu należy być dobrze przygotowanym do wizyty gości i dać im wybór.
Ciastka do herbaty – jakie wybrać?
Zgodnie ze wskazaniami etykiety do kawy nie powinniśmy podawać placka - na taką okazję najbardziej odpowiednie są kruche ciasteczka oraz czekoladowe słodycze. Podobne przeciwwskazania nie istnieją jednak w przypadku herbaty. Do filiżanki herbaty możemy podać ciasto, także takie z kremem. Gospodarz powinien jednak zadbać, aby wcześniej od kawałków placka odkroić brzegi, niezależnie, czy podajemy ciasto na osobnych talerzykach, czy na głównej paterze.
Możemy też wziąć przykład z Brytyjczyków, dla których picie herbaty o godzinie piątej po południu stało się narodową tradycją. Uchodzą oni za wyjątkowych miłośników i znawców herbaty. Swoją „Five o’clock Tea” piją z różnymi dodatkami, jest to uzależnione od rodzaju spotkania. Na Light Tea do herbaty podaje się małe ciasteczka. Podczas Cream Tea Anglicy piją herbaciany napar z mlekiem i jedzą ciasteczka z dżemem. Full Tea to wręcz specjalny rytuał, w trakcie którego jada się kanapeczki, następnie herbatniki, a na samym końcu ciasta.
Jak podawać herbatę?
Podawanie gościom herbaty ekspresowej uchodzi za nieeleganckie. Gospodarz powinien zadbać o zaparzenie naparu w czajniku - najlepiej dopasowanym do pozostałych części serwisu. Klimat herbacianego spotkania znakomicie podkreśli swojska ceramika z Bolesławca. Ciasta również powinno się podawać na dopasowanych do serwisu talerzykach. Do miękkich ciast z kremem należy podać łyżeczkę, z kolei twarde placki je się widelcem. Ciekawostką jest, że na przykład do zjedzenia napoleonki zgodnie z etykietą powinno używać się zarówno noża, jak i widelczyka. Nawet jeśli podajemy kruche ciastka, których nie trzeba kroić, należy przygotować dla gości spodki.