Każda okazja jest dobra, aby przy filiżance kawy i talerzyku ciastka spotkać się z rodziną i przyjaciółmi. Spotkanie podczas weekendu lub świąt to przyjemna chwila relaksu. Warto nadać jej wyjątkowego charakteru i postarać się, aby wspólny czas minął w sympatycznej, ale również eleganckiej atmosferze. Aby osiągnąć taki efekt, perfekcyjna gospodyni lub idealny gospodarz powinni zadbać o każdy szczegół.
Kawa czy herbata?
Przyjęte jest, aby obok kawy (lub herbaty) na stole pojawiły się także słodkości. Wbrew pozorom napój, którym poczęstujemy gości, powinien mieć wpływ na dobór ciasta, które postawimy na stole. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zgodnie z zasadami etykiety do kawy nie powinno podawać się słodkich ciast lub tortów. Do kawy (najlepiej mielonej, serwowanej oczywiście w filiżance) należy dobrać kruche ciasteczka lub czekoladę. Jeśli jednak już zdecydujemy się na poczęstunek w postaci ciasta, musimy pamiętać, aby nie podać gościom kawałka wypieku z brzegiem, o ile nie jest on elementem dekoracji. Podania takiego kawałka na talerzyku lub paterze jest bardzo nieeleganckie. Brzeg powinien zostać odkrojony.
Ciasto i kawa w niektórych kulturach są ze sobą łączone. We Francji istnieje na przykład „śniadaniowy” zwyczaj – odłamane kawałki drożdżowego placka, rogalików lub słodkich bułeczek macza się w kawie. To ciekawy pomysł, jeśli planujemy poranną kawę i śniadanie w gronie przyjaciół.
Warto również wiedzieć, jakie zasady obowiązują w przypadku herbaty, ponieważ między gośćmi może znaleźć się osoba, która nie jest miłośnikiem kawy. Podczas spotkania towarzyskiego należy zaparzyć w dzbanku herbatę liściastą. Przygotowany w ten sposób napar nalewamy do filiżanek. Zgodnie z etykietą nie zaleca się podawania gościom herbaty ekspresowej. Do herbaty możemy zaserwować kruche ciasteczka lub tradycyjne ciasto. Musimy jednak zadbać o odpowiednie talerzyki oraz łyżeczki lub widelczyki do ciasta, w zależności od konsystencji wypieku.
Oczywiście nie każdy z naszych gości musi znać i stosować wymienione zasady, jednak dobry gospodarz z pewnością powinien zdawać sobie sprawę z ich istnienia i dać zaproszonym osobom możliwość wyboru.
Na eleganckim przyjęciu nie może zabraknąć oczywiście pięknej ceramiki, która wprowadzi odświętny nastrój. Najlepiej, aby filiżanki, talerzyki, dzbanki, cukierniczki oraz mleczniki pochodziły z jednego kompletu. Można też zdecydować się na różne elementy, prezentujące jednak jeden styl i utrzymane w podobnej kolorystyce, jak na przykład bolesławiecka ceramika.