Zanim włożymy nowe naczynia do mikrofalówki, to powinniśmy sprawdzić na etykiecie, czy nie ma ku temu przeciwwskazań. Generalnie jednak wiemy, które talerze i miski do tego się nadają. Są to produkty wykonane ze szkła i ceramiki.
Wiele osób sądzi, że plastiku nie można podgrzewać. Nie jest to jednak do końca prawda. Większość z talerzy i misek wykonanych z tego tworzywa dobrze przewodzi fale mikrofalowe. Tym niemniej w tym przypadku należy sprawdzić, czy producent dopuszcza możliwość podgrzania na nich jedzenia (niektóre plastikowe produkty rzeczywiście nie powinny przebywać w wysokiej temperaturze).
Nie podgrzewamy w mikrofalówce pożywienia znajdującego się w naczyniach drewnianych. Wprawdzie przenikają przez nie fale mikrofalowe, ale wrząca woda może powodować niszczenie tego rodzaju materiału. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby np. pozostawić drewnianą łyżkę w naczyniu ze szkła czy ceramiki.
Nie zaleca się podgrzewania dań w metalowych pojemnikach. Metal pod wpływem fal mikrofalowych nagrzewa się dość mocno i może spowodować oparzenie.
Zgodnie z informacjami przedstawionymi powyżej, naczynia wykonane z tradycyjnej ceramiki bolesławieckiej znakomicie nadają się do tego, aby podgrzewać w nich przyrządzane przez nas potrawy w mikrofalówce. Poszczególne elementy zastawy znajdziemy w ofercie sklepu DekorBuy.