Przeważnie na wigilijnym stole kładziemy śnieżnobiały obrus. Do jego zalet należy fakt, że pasuje zarówno do naczyń, jak i pewnych specjalnych elementów świątecznego wystroju – stroika, figurek bożonarodzeniowych, świeczników. Powinien zwisać 20 cm po każdej stronie stołu. Zgodnie z tradycją pod obrusem kładziemy siano, a niekiedy także – w symbolicznej ilości – banknoty (dzięki nim w następnym roku wszystkim członkom rodziny będzie dobrze się wiodło). W centrum stołu na talerzu albo na ozdobnej tacy umieszczamy opłatki, którymi dzielimy się z krewnymi.
Podczas wigilii potrawy podajemy na specjalnej zastawie. Świetnym pomysłem jest serwowanie dań na pięknych talerzach wykonanych z tradycyjnej bolesławieckiej ceramiki, które możemy zakupić w sklepie DekorBuy. Zarówno ich ornamentyka, jak i biało-niebieska kolorystyka wspaniale współgra z tradycyjnymi kolorami świątecznymi, czyli bielą i czerwienią. Na bogato zdobionych talerzach z pewnością znakomicie prezentować będzie się wigilijny karp. Tradycyjne świąteczne pierogi z kapustą i grzybami warto podać na dekoracyjnych półmiskach. Jeśli zaś zależy nam na tym, aby na naszym wigilijnym stole znalazł się pewien oryginalny element, to zdecydujmy się na zakup dwojaków termicznych.