W zastawie stołowej znajdziemy elementy niezbędne, bez których nie wyobrażamy sobie przyjmowania gości, na przykład talerze, talerzyki lub filiżanki. W zastawie warto mieć też naczynia, które choć na pierwszy rzut oka nie wydają się konieczne, to znacznie ułatwiają życie. Takim elementem zastawy jest półmisek. Półmisek jest naczyniem, które łączy w sobie cechy miski i talerza. Jest od nich jednak większy, a jego zasadniczą funkcją jest serwowanie potraw na stół. Do tego celu mogą służyć oczywiście również miski i talerze, jednak półmisek jest od nich znacznie wygodniejszy, a dodatkowo umożliwia ładną prezentację potraw. Warto wprowadzić takie rozwiązanie na spotkaniach towarzyskich i zrezygnować z podawania gościom wcześniej przygotowanych porcji. Półmisek daje im możliwość nałożenia takiej ilości jedzenia, na jaką w danym momencie mają ochotę.

Nie są to oczywiście wszystkie zastosowania półmiska, które możemy wykorzystać podczas przyjęcia i nie tylko. Półmisek dobrany do pozostałych elementów zastawy będzie pięknie prezentował się podczas śniadań lub rodzinnych obiadów.

Jak wykorzystać półmisek?

Półmisek to tradycyjna część stołowej zastawy. Zwykle ma okrągły lub owalny kształt, zależny od przeznaczenia naczynia. Ryby i pieczony drób podaje się na przykład na dłuższych niż zwykłe półmiskach. Wędliny i sery można ułożyć natomiast na okrągłych naczyniach.

Jeśli podczas posiłku serwujemy drobne przekąski lub słodycze, dobrym rozwiązaniem jest półmisek podzielony na kilka części. W poszczególnych przegródkach można ułożyć różne smakołyki, dzięki czemu nie będą się ze sobą mieszały. Tego rodzaju model znajdziemy wśród ceramiki bolesławieckiej. Sześciodzielny talerz większych rozmiarów znakomicie nadaje się do podawania drobnych ciasteczek, serów, wędlin lub innych przekąsek. Taka forma ekspozycji wprowadza porządek na stole i umożliwia tworzenie ciekawych kompozycji. Również tradycyjny półmisek w formie podłużnego talerza daje nam wiele możliwości. Oprócz drobnych dodatków do potraw możemy ułożyć na nim rybę, drób lub inny kawałek mięsa - jest to bardzo efektowna forma prezentacji. Znajdą się też mniejsze półmiski, które pozwolą dobrze wykorzystać przestrzeń na stole i podać do posiłku na przykład surówkę lub chleb.

Wśród różnych modeli ceramiki z Bolesławca znajdziemy także inne praktyczne rozwiązania, czyli nieco mniejszy półmisek z uszkiem na środku, które ułatwia przenoszenie. Takie naczynie służy przede wszystkim do podawania jajek. Owalne półmiski w formie tacy z rączkami nadają się bardzo dobrze do podawania warzyw i owoców. Kwadratowy półmisek-taca to kolejna wygodna forma serwowania mięsa lub ryby do obiadu, ale można ułożyć na niej również ciasta na deser.